
 
 
 
 
 
 
 
 

MEMORANDUM 
 
TO:  Used Oil Processing Facilities 
  PCW Recovery Facilities 
  Interested Parties 
 
FROM: Raoul Clarke, Administrator 
  Hazardous Waste Management Section 
 
DATE:  February 24, 1997 
 
SUBJECT: Rule Interpretations 
 
Attached is a recent letter from the Department explaining several used oil and petroleum 
contact waste (PCW) rule interpretations relating to used oil processing and PCW 
recovery facilities.  This letter is being sent to you in an effort to keep our channels of 
communication open and information exchanged. 
 
RC/rc 
 
attachment 
 
cc:  District Waste Program Administrators 
      Chris McGuire 
      Diana Davis 
      Satish Kastury 
      Rick Neves 
      Joan Flint 



 
 
 
 
 
 
 
 
February 20, 1997 
 
Mr. Charles Dudley, Vice President 
Industrial Water Services, Inc. 
Post Office Box 43369 
Jacksonville, Florida 32203 
 
Re:  Interpretation of Used Oil and PCW Regulations 
 
Dear Mr. Dudley: 
 
This letter is in response to questions raised by Industrial Water Services, Inc. (IWS) 
during a November 5, 1996 meeting  between IWS and the Northeast Distict Office of the 
Department of Environmental Protection.  You requested an interpretation of several 
rules pertaining to the regulation of used oil processing facilities and petroleum contact 
water (PCW) recovery facilities.  We have reviewed the issues IWS presented on 
November 5, 1996 and stated them as questions with our response to each. 
 
 Q. 1:  Which management units are subject to used oil regulations? 
 
 A. 1:  All containers and tanks that are used for the storage or processing of used oil 

or wastewater containing used oil are subject to the used oil regulations under 
Chapter 62-710, F.A.C. (which adopted by reference 40 CFR Part 279).  This 
includes receiving tanks, oil-water separators and any other management units used, 
even for a very short (temporary) time, to manage (store, treat, or process) used oil 
or oily wastewater.  40 CFR 279.54(a) explains which units are subject to the used 
oil regulations, and 40 CFR 279.54(c)(d) and (e) explain which units are subject to 
the secondary containment requirements.  Specifically, all drip pans and other 
ancillary equipment are considered part of the tank systems and are subject to the 
used oil regulations.  However, the Department agrees that tanks and containers 
which are used only for the management of the water portion of the wastewater, after 
removal of used oil, are not subject to the used oil regulations, but these tanks and 
the final wastewater processes leading to final discharge to the POTW should be 
explained or outlined in the used oil processing facility application. 
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 Q. 2:  What is the applicability of the State’s aboveground tank rules to used oil 

storage and processing tanks.  Specifically, when do all the used oil tanks have to 
meet the applicable requirements of Chapter 62-762, F.A.C.?   

 
 A. 2:  Rule 62-710.800(3), F.A.C., states that all the aboveground tanks, having a 

capacity of greater than 550 gallons, and all integral piping shall comply with the 
performance standards of  Chapter 62-762.500, .510 and .520, F.A.C., by December 
31, 1997.  It should be noted that all containers and tanks used to manage used oil 
have been subject to the secondary containment requirements under 40 CFR 
279.54(c), (d) and (e) since June 8, 1995.  A copy of Chapter 62-710, F.A.C. 
(effective 12/23/96), is enclosed for your information. 

  
  
 Q. 3:  Which management units within the entire IWS facility are subject to the used 

oil closure plan requirements? 
 
 A. 3:  All management units including receiving tanks, oil-water separators, 

containers, storage and processing tanks, piping systems, drip pans and other 
ancillary equipment that are used for storage or processing of used oil (including 
wastewater containing used oil) and their secondary containment systems are subject 
to used oil closure requirements. This includes receiving tanks, oil-water separators 
and any other management units used, even for a very short (temporary) time, to 
manage (store, treat, or process) used oil or oily wastewater.  The requirements of a 
closure plan are listed in Rule 62-710.800(9), F.A.C., and 40 CFR 279.54(h).  

 
 Q. 4: Which management units are subject to petroleum contact water (PCW) 

regulations? 
 
 A. 4:  All containers and tanks that are used for the storage or processing of PCW 

are subject to the PCW regulations under Chapter 62-740, F.A.C.  This includes 
receiving tanks, oil-water separators and any other management units used, even for 
a very short (temporary) time, to manage (store, treat, or process) PCW.  Tanks and 
containers which are used only for the management of the water portion of the PCW, 
after recovery of product, are not subject to the PCW regulations, but these tanks and 
the final wastewater processes leading to final discharge to the POTW should be 
explained or outlined in the facility’s operational plan. 
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 Q. 5:  Rule 62-740.300(1)(c), F.A.C., states that a permitted used oil processing 

facility can operate as a PCW recovery facility and is not required to obtain a 
hazardous waste facility operating permit.  In the case of a permitted used oil 
processing facility operating as a PCW recovery facility, are the PCW management 
units considered part of and regulated under the used oil processing facility permit? 

 
 A. 5:  Yes.  All PCW management units are considered part of and regulated under 

the used oil processing facility pemit.  Therefore, all PCW management units have to 
comply with the requirements of both the PCW and the used oil management 
regulations.  It should be noted that all aboveground PCW storage tanks over 550 
gallons are subject to Chapter 62-762, F.A.C., in its entirety. It should also be noted 
that all aboveground PCW storage tanks over 550 gallons must meet the same 
requirements as do used oil storage tanks.  That is, they must meet the performance 
standards of Chapter 62-762 by December 31, 1997, and should currently be meeting 
the secondary containment requirements of 40 CFR 279.54(c), (d) and (e). 

 
 
 Q. 6:  How much used oil may a wastewater contain before it is regulated as “used 

oil”?  
 
 A. 6:  The Department will not specify a numerical limit for distinguishing 

wastewater from used oil.  The Department’s interpretation and guidance is that if 
the material displays a visible sheen then it meets the definition of used oil and 
should be managed as such.  There are several instances where the detection of a 
visible sheen has been used to establish that petroleum products are present, the 
latest being in the PCW rule at 62-740.030(1)(a)3.  Likewise, any material received 
by IWS that is designated by the generator as used oil on the manifest or shipping 
paper must be managed as used oil.  This same interpretation applies to PCW.  It is 
the generator’s responsibility to make the detemination of what type of material is 
being shipped to IWS.  IWS can, of course, assist the generator in making this 
determination.  Note that if IWS receives a shipment of material not designated as 
used oil or PCW by the generator and IWS tests this material and it fails for TCLP-
Benzene (or any other characteristic) then this material would be classified as a 
hazardous waste and must be managed accordingly. 
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If you have any questions regarding this letter or rule interpretations, please contact Chris 
McGuire at (904) 291-9627, Diana Davis at (904) 921-9630, Raoul Clarke at (904) 921-
9216, or Ashwin Patel at (904) 448-4320 ext. 378. 
 
Sincerely. 
 
 
Chris McGuire 
Senior Attorney                    
Office of General Council  
 
 
Raoul Clarke   
Environmental Administrator 
Hazardous Waste Management Section 
 
CM:RC/apc 
 
Enclosure 
 
cc:  Ernest E. Frey 
      Bill Hinkley        
      Satish Kastury 
      Diana Davis 
      Waste Program Administrators 
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