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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460
AK 2| 1938
: : OFFICE OF
SOLID WASTE AND EMERGENCY
RESPONSE
Ms. Catherine A. McCord
Manager, Environment and Business Integration 0
Safety-Kleen S
1000 North Randall Road = — cj .
Elgin, Illincis §0123-7887 = — 4
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Dear Ms. McCord: ki;i: i 1)
A 2
Thank you for your April 23, 1997 letter to Michele Andersreggesting &
written confirmation cZ the regulatory status of used parts washZ solvent
that is to be used for drum wash at Safety-Kleen’s facilities withgus Iirsc
being reclaimed. You asked wnether the used parts washing solvent would be
excluded from the definition of solid waste pursuant to 40 CFR §281.2(e) (1)
when iz is used as an effective substitute for a commercial product. Based on
the information that ycu provided, it is the Agency’s understanding that
Safety-Kleen intends tc ccliect used parts washing solvents from Z28
customers. Some of the used parts washing sclvent from designatec custocmers
would be used for drum washing at Safety-Kleen facilities. This uses solvent
designated for drum washing would be consolidated, but would not te reclaimec,
prior to its use for drum washing. The solvents designated for drum washing

would alsoc be segregated (i.e., always in separate containers or tanks! from
+he other used solvents ccllected from Safety-Kleen’s customers.

Because the materia

e., used sclvent

nt continuing to be emrcloyed in
sclvent uses) remains a producT, your guestlicn about the applicabiiity of 40
CFR §261.2(e) (1) is mecct. That regulatory section is intended to apply to
secondary materials, which 1s not the case for used solvents that are net yet

“spent.”

The Agency has previously stated that when a used sclvent is emploved
for another solvent use, this continued use indicates that the solvent remains
a product. The used sclvent in this case 1s a material continuing to be used
as a solvent, the purpose for which it is intended, rather than a spent
material being reused. Conseguently, the used solvent to be employed for drum
washing would not be considered a solid waste and would not be subject to the
Resource Conservation and Recovery Act (“RCRA”) Subtitle C hazardocus waste
regulations wnen generated, transported, or used. 50 Fed. Reg. 614, 624
(1985). Accordingly, used parts washing solvents that are collected and
consolidated by Safety-Xleen and then used for drum washing withour £firsct
being reclaimed would not be a RCRA solid waste.

In the case of shipments of used solvents in tanker trucks, 1%

if any part
of a shipment cf solvent is reclaimed, burned for energy recovery, or
c-herwise defined as sclid or hazardous waste {as opposed to beirng directly

used only for drum wash!, the entire shipment must be managed according to the
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applicable RTRA subtitle C regulations. Ir. situations in which uses solvents
collieczed from mu ciple souzces are handled in separate drums OF containers oo
che same truck, each container must be handled according ©2 the applicabile
regulacions (depending on how the solvent is to be used or managed), including
hazardous waste manifesc reguirements. After the solvents have been usec for
drum washing, any residual solvents would be subject to a hazardous waste
determination and must v managed accexding toO the applicable RCRA Su zizle C
reguirements.
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Furthermore, the Agency is aware of the potential for che “continued
use” policy to be abused, and thus, notes that the continued use must be
legitimate for the used solvents to be excluded from regulation as 2 solid
waste. The Agency would consider the continued use of the used solvents for
érum washing to be legitimate in situations in which: 1)} the used solvents
are effective for the drum-washing operation, especially if the used solvents
substitute for solvents thar would otherwise have to be purchased {if the used
solvents would not be an effective washing agent for the drums, using the used
solvents in lieu of other effective drum-washing agents would not be
considered legitimaca), 2) the used solvents are used only for washing drums
chat actually need it (if the used solvents are used as drum-washing agent
when the drums do not need washing, using the used solvents would not be
considered legitimate), and 3) the used sclvents are not used 1in excess ci
what would normally be required to wash drums (if the used solvents are being
usec in excess of the amount of solvents needed for the drum-washing
operation, €.G.. more than would be necessary to wash the drums effectively,
using the used solvents would not be considered legitimate).

The regulatory interpretation provided above is based on the U.S. EPA'’Ss
pretation of federal regulations. Some states in which the continued use
e used parts washing solvent ocgcurs may have different regulatory
rements Or interprectations. For case-specific determ:natzions on the
s
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us of the continued use of the parts washing solvent for drum wash, please
acc the appropriate s-ate regulatory agency o= EPA Regional Office.
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1 you have any guescions or would like additional information, please
- Jeff Hannapel at {703) 308-8826.

Sincerely,

ayid Bussard
D:rector, Hazardo Waste Identification
Division
Office of Solid Waste
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